Lanthandel

1990 blev Sten Winterqvist, som drivit lanthandel i Högarna i 41 år, sjuk och måste stänga affären. Diskussioner fördes om möjligheten fanns för BYSSBON att överta driften. När det av olika anledningar inte var möjligt, tog Evy Johansson, med hjälp av Ingrid Nilsson över affären, som fick namnet Högarna Livs. Den öppnades fredag den 13 juli 1990, men trots detta blev dagen lyckad. Det var en tuff men rolig tillvaro att vara lanthandlare med ett så litet kundunderlag som ca 40 hushåll. I januari 1995 tvingades dock Evy Johansson stänga affären, men några månader senare öppnades den åter, nu under ledning av Bengt-Åke Sjölund, ägare av ICA-affären i Häggenås. Tyvärr blev Lill-Häggen, som affären nu kallades, bara 6 månader gammal.

Vid den här tiden flyttade Sten och Nora Winterqvist från Högarna och BYSSBON fick köpa affärsfastigheten. På övervåningen flyttade det nystartade kooperativet Telestugan i Högarna in. BYSSBON beslutade att driva lanthandeln vidare, med hjälp av anställd personal. Tyvärr gick försöket att driva affären på detta sätt inte bra. Tre år och tre butiksbiträden senare fanns ingen återvändo. BYSSBONs föreningsstämma tog i april 1999 beslutet att lägga ner Byssbo Livs, som det senaste året gått med stor förlust.

Ett försök gjordes att med gemensamma beställningar av varor från en storgrossist i Örebro, vilken i så stor utsträckning som möjligt sålde krav- och ekologiskt odlade produkter, men nu handlar byborna där det bäst passar.

In a sense right over there we have come to our nation’s capital to cash do my assignment a check.